marți, 7 decembrie 2010

De la Sfantul Nicolae la Mos Nicolae: traditii si credinte din intreaga Europa!




In una dintre cele mai magice nopti de decembrie, copiii mai mult sau mai putin cuminti din intreaga lume, insa si adultii, il asteapta cu sufletul la gura pe Mos Nicolae. 
Care sunt obiceiurile legate de traditia Sfantului Nicolae (Mos Nicolae) raspandite in lume in functie de cultura?

Mos Nicolae in Romania


In Romania, in seara de 5 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetutele si le aseaza frumos la geam sau la usa in asteptarea lui Mos Nicolae. Pana dimineata urmatoare (6 decembrie), Mos Nicolae vine si le lasa copiilor dulciuri si cadouri daca au fost cuminti sau o nuia daca au fost rai si nu si-au ascultat parintii.

Mai multe despre povestea lui Mos Nicolae in traditiile si credintele romanesti puteti afla de aici.

In Ungaria, Mos Nicolae este intotdeauna insotit de Krampusz, ajutorul lui inspaimantator care ii rapeste pe cei rai.

In Slovenia, Mos Nicolae este insotit de un inger si un spirit rau (parkelj).

Mos Nicolae in Franta


Sfantul Nicolae este patronul regiunii Lorraine. Pe data de 6 decembrie intreaga familie se pregateste de venirea lui Mos Nicolae, iar un magarus cara cosuri pline cu dulciuri si cadouri pentru copii. Bunicii le spun nepotilor povesti despre Mos Nicolae, dintre care cea mai cunoscuta este cea a trei copii care s-au ratacit. Infrigurat si infometat, un macelar (Pere Fouettard) i-a atacat. Prin interventia Sfantului Nicolae cei trei au fost salvati si dusi inapoi la familiile lor. Astfel, Mos Nicolae este cunoscut drept protectorul copiilor. Desi copiii se tem de Pere Fouettard, maleficul macelar, grija lor principala este ca Mos Nicolae sa nu ii ocoleasca in noaptea de 6 decembrie...

Mos Nicolae in Irlanda

Sfantul Nicolae, cel care a inspirat legenda lui Mos Craciun este ingropat, de aproape 800 de ani, in Newton Jerpoint, in Kilkenny – sau cel putin asa sustin irlandezii. Se spune despre corpul neinsufletit, ingropat initial in Myra (Turcia), ca a fost mutat in Italia in 1169 si apoi in Irlanda, de catre Nicholas de Frainet, o ruda indepartata a sfantului. Pe data de 6 decembrie se tine o slujba in biserica pentru Sfantul Nicolae, insa, in rest, sarbatoarea nu are alte traditii.


Mos Nicolae in Tarile de Jos


In Tarile de Jos, Mos Nicolae se sarbatoreste in seara de 5 decembrie si este o ocazie de a darui cadouri si de a ii multumi Sfantului Nicolae. Aici, incepand cu sfarsitul lunii noiembrie, copiii isi pun ghetutele in fata semineelor si canta colinde Sinterklaas. De multe ori pun un morcov sau fan in ghetute, ca si cadou pentru calul Sfantului Nicolae. In seara de 5 decembrie, Sinterklaas aduce cadouri tuturor copiilor, in functie de cat de cuminti au fost. Mos Nicolae este ajutat de Zwarte Pieten, sau Pere Fouettard in franceza.

Mos Nicolae in Germania


In Germania, Sfantul Nicolae este sarbatorit la scara mica. Aici, majoritatea copiilor pun o ghetuta denumita Nikolaus-Stiefel in fata usii in noaptea de 5 decembrie, asteptand ca Mos Nicolae sa o umple cu dulciuri si cadouri. Pentru unii dintre copii totusi, Mos Nicolae este un personaj care inspira frica deoarece este adesea insotit de Knecht Ruprecht (servitorul Ruprecht) ce ii ameninta pe cei care nu au fost cuminti. Cu toate acestea, personajul rau-facator este doar o legenda.

Mos Nicolae in Italia


Sfantul Nicolae este patronul orasului Bari, unde se crede ca este ingropat. Sarbatoarea in cinstea sa se numeste Festa di San Nicola si tine de pe 7 pana pe 9 mai. Pe 6 decembrie are loc un ritual denumit Rito delle nubile. In provinciile Trieste, Belluno si Trentino, Sfantul Nicolae (San Nicolo) este sarbatorit cu cadouri pentru copii (in dimineata de 6 decembrie) si un targ, Fiera di San Nicolo. In functie de traditiile zonale, in unele familii Mos Nicolae este mai important decat Mos Craciun.

Mos Nicolae in Portugalia


In Guimaraes din Portugalia Sfantul Nicolae este sarbatorit anual inca din Evul Mediu ca patronul tinerilor in cadrul unor festivitati numite Nicolinas ce tin de pe 29 noiembrie pana pe 7 decembrie. In restul Portugaliei, lui Mos Nicolae nu i se acorda o importanta deosebita.

Mos Nicolae in Croatia


In Croatia, Mos Nicolae (Nikolaus) viziteaza copiii de ziua Sfantului Nicolae (Nikolinje) si le aduce cadouri, laudandu-i pentru comportamentul bun din anul ce a trecut si explicandu-le ca trebuie sa fie cuminti in continuare si in anul ce urmeaza. Daca nu reusesc sa isi asculte parintii, copiii vor fi vizitati de Krampus ce le va lasa o nuia cu care adultii sa ii disciplineze.

Mos Nicolae in Grecia


In Grecia, Sfantul Nicolae nu este asociat cu cadourile, traditia aceasta fiind indeplinita de Sfantul Basil din Cesarea, sarbatorit de Anul Nou. Sfantul Nicolae este considerat in aceasta tara protectorul marinarilor, ziua sa fiind marcata de festivitati in porturi. De asemenea, sarbatoarea Sfantului Nicolae este asociata si cu trei sarbatori pe care le preceda: Sfanta Barbara (4 decembrie), Sfanta Sawas (5 decembrie) si Sfanta Ana (9 decembrie), denumite in mod colectiv Nikolobarbara.
sursa http://www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu